Banner Default Image

bedrijfsarts

Misschien overweeg je een andere weg dan je oorspronkelijk had gepland voor jouw carrière, of wil weet je nog niet zeker waarin jij je wil specialiseren. Denk dan eens na over een stap richting de bedrijfsgeneeskunde. Het is een specialisme die tijdens de opleiding weinig belicht wordt, maar een breed scala aan voordelen met zich meebrengt.

Wat doet een Arboarts?

Als arboarts ga je, onder de supervisie van een bedrijfsarts, dezelfde taken uitvoeren als een bedrijfsarts. Je hebt diverse taken die gericht zijn op het ondersteunen van de gezondheid en het welzijn van werknemers binnen bedrijven. 

Een van de belangrijkste taken is verzuimbegeleiding, je begeleidt werknemers die ziek zijn en ondersteunt hen tijdens de re-integratie. Dit doe je door middel van het voeren van verzuimgesprekken en het opstellen van re-integratieplannen.

Wat zijn de voordelen van deze functie?


Als ANIOS binnen de bedrijfsgeneeskunde kan je een directe impact hebben op de gezondheid en het welzijn van werknemers, terwijl je werkt in een dynamische en afwisselende omgeving met andere disciplines.

  • Het langdurige patiëntcontact: Veel artsen willen graag genoeg tijd hebben om een luisterend oor te zijn voor de patiënten, binnen deze sector krijg je daar ook de ruimte voor. Het voeren van uitgebreide anamnese is daarom ontzettend belangrijk voor goede begeleiding tijdens verzuim. Door meerdere vervolggesprekken blijf je ook goed op de hoogte van ontwikkelingen en kan je hier ook proactief op inspelen.

  • Preventieve Gezondheidszorg: In de bedrijfsgeneeskunde ligt de focus op preventie. Je helpt organisaties om arbeidsomstandigheden te verbeteren en gezondheidsproblemen bij werknemers te voorkomen. Dit betekent dat je echt het verschil kunt maken voordat iemand ziek wordt.

  • Diversiteit en Afwisseling: Je werkt met verschillende organisaties, sectoren en werknemerspopulaties. Van kantooromgevingen tot industriële werkplaatsen, je krijgt de kans om met uiteenlopende gezondheidsvraagstukken aan de slag te gaan.

  • Balans tussen Werk en Privé: In tegenstelling tot veel andere medische specialisaties, biedt de bedrijfsgeneeskunde je regelmatigheid. Meer tijd dus voor de dingen die belangrijk zijn in je privé leven.

  • Carrièremogelijkheden en Ontwikkeling: De vraag naar bedrijfsartsen groeit. Er zijn volop mogelijkheden voor verdere specialisatie en professionele ontwikkeling. Of je nu geïnteresseerd bent in leidinggevende rollen, consultancy, of onderzoek, er is veel mogelijk binnen de bedrijfsgeneeskunde

De specialisatie Bedrijfsarts

De specialisatie tot bedrijfsarts duurt vier jaar en combineert onderwijs met praktijkervaring. Een arts in opleiding tot bedrijfsarts werkt bij of voor een erkende arbodienst die als opleidingsinstelling fungeert, onder begeleiding van een ervaren collega.


Als bedrijfsarts ben je goed bekend met de wet- en regelgeving met betrekking tot arbeidsomstandigheden, gezondheidsbevordering, verzuim en arbeidsongeschiktheid. Je bent deskundig in het voorkomen of beperken van beroepsziekten en begrijpt jouw rol als adviseur in dit domein. Je bent in staat om te functioneren in de commerciële omgeving van een arbodienstverlener en begrijpt de consequenties die dit met zich meebrengt voor jouw rol als bedrijfsarts.


Deze geneeskundig specialist kijkt naar de werknemer, zijn gezondheid en werk. Wie is de werknemer tegenover je als persoon? Waarom heeft hij/zij deze klacht op dit moment, wat is de relatie met het werk? Is de werknemer met zijn klachten in staat om te werken, nu en ook in de toekomst? Moeten er zaken in het werk worden aangepast? Dit zijn vraagstukken waar je dagelijks mee bezig houd.

​Vacatures bedrijfsgeneeskunde

Hoe kunnen we helpen?

Prorences vacatures